Skorá jar u slovenského pestovateľa

 

 

Z PRIPRAVOVANEJ PONUKY OVOCIA a ZELENINY pre SEZÓNU 2013


Na našom webe prezentujeme, čím sa zapodievame, vo Fotogalérii máte možnosť vidieť fragmenty našej minulej práce a čiastočne aj jej výsledky, aspoň vizuálne. Tí z Vás, ktorí o nás dlhšie vedia a mohli zeleninu už aj odoberať, poznajú aj jej chuť.

Pre jedných aj druhých pripravujeme túto rubriku, v ktorej Vám predstavíme ani nie tak plodiny, ktoré PLÁNUJEME pestovať v tomto roku, ako tie, ktoré sme UŽ buď ZASIALI, alebo ZASADILI.

Keďže sa nachádzate na stránkach PESTOVATEĽA, neznamená to automaticky, že všetko sa nám musí podariť, že nič nevyschne, nezhnije, nesplesnivie, nezarastie burinou, nevyklíči, stihne sa pozbierať.
Znamená to, že tak, ako nám to umožní zdravie, schopnosti, chuť a ako nám to bude dopriate, tak sa o to budeme snažiť, presne v zmysle roľníckeho – VERIŤ a PRACOVAŤ. Žiada sa dodať, že aj PREDAŤ, lebo aj o tom je táto stránka.

TIP: Ak chcete aktuálne vidieť a čítať jednotlivé druhy zeleniny a práce ktoré na farme robíme, kliknite si k nám na facebook. :-)

 

AKTUÁLNE PRIPRAVUJEME:


PAPRIKA – PIRUET F1
– vlajková loď vo výbere najchutnejších paprík, Južania z Košíc ju poznajú pod sloganom „paprika s CHUŤOU na ktorú, NEZABUDNETE“ už niekoľko rokov.
Sladká, svetlozelená, lahodnej chuti, v botanickej zrelosti oranžová, kedy je kvôli farebnosti mimoriadne obľúbená do leča.

PAPRIKA – DIMENTIO F1 – sladká atraktívne biela, kónická, NOVINKA v našej ponuke
PAPRIKA – SUPERAMY F1 – overený hybrid typu AMY, široké ihlance smotanovo bielej farby.
PAPRIKA – RAFAELA F1 – typ kapie, krásne tmavočervené dlhé ihlancovité plody, medzi dostupnými kapiami nemá v súčasnosti konkurenciu.
PAPRIKA – KAIS F1 – exkluzívne štipľavá, typ kozí roh, špicaté, stredne zelené plody, v biologickej zrelosti sýtej červenej farby
PAPRIKA – OSTRY F1 – mierne štipľavá, svetlozelená, lesklé, stredne dlhé plody, pálivý capsaicín sa nachádza len v semenách a placente, dozrieva do červena, univerzálne použitie počas technickej aj botanickej zrelosti, kvôli miernej štipľavosti je obľúbená na plnenie.
PAPRIKA – OHNIVEC – o jej pálivosti presne vypovedá jej názov, určená na sterilizovanie v celku, s jaderníkom, obľúbená na prípravu pikantných pokrmov
PAPRIKA – CHILLI – žlté, oranžové a červené papričky pre priaznivcov PIKANTNOSTÍ, zásadne ich ponúkame s dôvetkom „ PO POŽITÍ NEBOZKÁVAŤ“
PAPRIKA – CHERRY BOMB – pikantné okrúhle papriky vo veľkosti sliviek, určené na sterilizáciu v celku, tmavočervenej farby.
PAPRIKA – KORAL – pikantné okrúhle feferónky na sterilizáciu
ALMAPAPRIKA – mierne pálivá hrubostenná odroda jabĺčkovej papriky, určenej na sterilizáciu v celku, alebo po naplnení kapustou.

Pre priateľov a vyznávačov EXTRÉMNE pikantných kulinárskych zážitkov, máme pripravenú kolekciu, ktorá je skutočne len pre najsilnejšie povahy.  Špeciálne odrody ako Cayenské korenie, Bulharská mrkva, Jim, Bhut Jolokya a iné, dokážu bez problémov vyčariť dojímavé slzy na tvári nejedného muža, ktorý si povie, že na to má...


Venujeme sa ešte jednej špecialite a tou je pestovanie sladkej koreninovej papriky na sušenie a mletie, ktorá aj v našich podmienkach úplne dozrieva do sýtej červenej farby, a podľa mňa je plne porovnateľná s kvalitou tzv. dolnozemskej papriky.
Samozrejme, že o tej našej nespochybniteľne vieme, že je bez prídavkov umelých farbív
.

 


ZELER – MAXIM – bujného vzrastu, hladké, okrúhle buľvy, priemerná veľkosť 500 gramov,  dobre skladovateľný
 
 
 
PÓR – STAROZAGORSKY KAMUŠ – letný pór, tmavé zelené listy, vyniká dlhým bielym Stvolom
 
 
 
SKORÁ KAPUSTA – PANDION– veľmi skorá odroda, určená pre letný trh, žiarivo zelené hlávky výbornej chuti. Túto overenú odrodu pestujeme   už viac rokov s termínom výsadby začiatkom apríla priamo vonku na pole a následným zberom koncom mája a začiatkom júna. Tochto roku sa pokúsime o extrémne  skorú výsadbu do fóliovníka. Na výsledok sme aj my zvedaví.
 
KEL – PREMIUS – skorá odroda, určená pre letný trh, zelená kompaktná hlávka, listy bublinkaté, atraktívne sfarbené. Skúsime rovnaký pokus, ako s kapustou.
 
KALERÁB – NEISSE – buľva jemná, svetlozelenej farby, pri správnej závlahe nedrevnatie a nepraská, takisto vyskúšame rýchlenie v nevykurovanom fóliovníku.
 
REĎKOVKA – TERCIA – na prirýchľovanie vo fólii a celoročné pestovanie. Červená guľovitá, s jemnou bielou dužinou.
 
VODNICA –  EXPRESS MARKET – biele buľvičky, chuť podobná redkvičke, uvidíme. NOVINKA v tejto sezóne.
 
ŠALÁT – ALANIS – vynikajúca celoročne pestovaná odroda, tvorí krásne uzavreté hlávky, vhodný na akékoľvek použitie v studenej alebo teplej kuchyni.
 
 
ŠPENÁT – MONORES – mohutná rastlina s veľkými vzpriamenými listami, sýto zelenej farby, malobublinaté zaoblené listy, vzhľadom na veľkosť, zvykneme ho ponúkať vo zväzkoch, prípadne celé rastliny s koreňom.
 
 
 
CIBUĽA – SADZAČKA – na zväzkovanie, prvá bude k dispozícii ku koncu marca
 
KôPOR – HANÁK – prvá várka už je zasiata vo fólii, keďže má priaznivé podmienky pre rast zvykne byť mimoriadne aromatický a samozrejme podstatne skôr ako vo vonkajších podmienkach
 
 
CESNAK – jesenná výsadba
 
 
 
 
ŠTIAV – trvalka, ktorá nám zatiaľ vždy spoľahlivo prezimovala, s podobným využitím, ako špenát. Keďže štiav pestujeme ako kultúrnu plodinu, listy sú veľké, dlhé a nepoškodené, väčšinou sa ponúka vo zväzkoch. K dispozícii je celoročne.
 
 
ZIMNÝ PÓR – FAHRENHEIT – teraz je celý pod snehom, mal  dĺžku asi 30 cm, prezimuje určite, akurát sa môže polámať pod haldami snehu.
 
CHREN DEDINSKÝ – pestujeme ho celoročne ako kultúrnu plodinu, koreň sa vyberá vo 1maximálne 2 rokov, kedy má najlepšiu chuť
 
VŇAŤOVÝ PETRŽLEN – FESTIVAL – uvidíme ako prezimuje minuloročný. Najväčší problém sú hlodavce, ktoré dokážu zničiť čokoľvek pod zemou – nový už je samozrejme zasiaty aj pod fóliou
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Posledné dve vychytávky a možno aj typy pre Vás, ktoré môžete zrealizovať aj vy v pohodlí domova na okennom parapete, hoci za oknom aktuálne sneží.
Ak máte radi čerstvú petržlenovú alebo zelerovú vňať, zahrabte do kvetináča zeler, alebo petržlen a primerane zalievajte. Mali by ste byť príjemne prekvapení, pokiaľ ste to ešte neskúsili. 
 
Aby som nezabudol. Ideálna na zahrabanie je samozrejme od hliny NEUMYTÁ zelenina :-)
 

 

 
TOPlist